Rita, Olita, Vita
2020. gada 28.novembris

Alojas, Krimuldas, Limbažu un Salacgrīvas novada laikraksts

Tuvplānā

28.VIII

"Uz viļņa" mājražošana!

Vēl pirms pārdesmit gadiem šaurs bija to produktu klāsts, kuri pārdošanai tapa mājas apstākļos, turklāt tos lielākoties tirgoja paslepšus. Cilvēki zināja, pie kura kaimiņa meklēt svaigi nožāvētu reņģīti vai kūpinātu cauraudzīti, kurās mājās var nopirkt piena produktus bez E vielām, kurai saimniecei pasūtīt torti. Kad laucinieki savus ražojumus sāka vest un pārdot Rīgas pagalmos, preci viņiem, var teikt, izrāva no rokām. Tad arī uzraudzības dienesti bija spiesti domāt, kā visu legalizēt un no pārtikas apritē iesaistītajiem panākt higiēnu, produktu tapšanas izsekojamību un stingru atbildību par kvalitāti.

Tagad tas ir noticis. Pilnveidojas likumdošana, pašu mazo ražotāju kļūst arvien vairāk, rodas jaunas formas, kā patērētājiem iegādāties kārotos produktus. Pilsētās un gandrīz katrā pagastā ir cilvēki, kuri mājās rada garšīgus un veselīgus produktus. Daudzi dod priekšroku precei, kas tapusi no vietējām izejvielām ar dabīgas garšas buķeti. Sevišķi tas pierādījās pandēmijas laikā, kad, nevēloties drūzmēties lielveikalos, cilvēki meklēja iespējas iegādāties produktus tieši no ražotāja. Zināms, ka mājražošana attīstās kā jauna nozare konkurencē ar lielo, industriālo pārstrādi. Tas ir būtiski, jo lielas zemnieku saimniecības laukos vairs nerodas. Nav brīvu zemju, un ģimenes ar mazu zemes platību arvien biežāk izvēlas audzēt kultūras, kuru ražu paši pārstrādā, pārdod un nodrošina sevi ar darbu un iztiku. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) izdevumā Ceļvedis mājražošanā uzsvērts, ka šajā nozarē atspoguļojas Latvijas reģionu identitāte, tradīcijas, unikāli vietējie produkti, ģimenes roku darbs, personīga attieksme. – Mājražotājs ir fiziska vai juridiska persona, kas veic pārtikas produktu ražošanu mājas apstākļos. Pārstrādei izmanto paša audzētas izejvielas vai sadarbojas ar citām Latvijas lauku saimniecībām, iepērkot izejvielas. Ražošanā izmanto atbildīgu un ilgtspējīgu pieeju. Tas nozīmē, ka izejvielas audzētas, saudzējot vidi, un produkti gatavoti, ievērojot labas higiēnas praksi, saskaņā ar katra reģiona vietējām tradīcijām, – lasāms Ceļvedī

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informācija liecina, ka Latvijā visplašāk mājās izvērsta augu izcelsmes produktu ražošana. Tai seko gaļas un piena pārstrāde.

Esi moderns!

Aptauja

Vai jūs satrauc vēlā rudens siltuma rekordi?

Arhīvs

Runā,ka...

Preses pīle

Pasmaidīsim

  • Karikatūra 2
  • Jāņu tautasdziesmas 4
  • Jāņu karikatūra 3
  • Filmēt aizliegts!
  • Karikatūra 1
  • Jāņu tautasdziesmas 2
  • Jāņu tautasdziesmas 3
  • Jāņu tautasdziesmas 7
  • Jāņu tautasdziesmas 6
  • Jāņu tautasdziesmas 5
  • Kas jāzina ceļotājiem
  • Jāņu karikatūra 1
  • Jāņu karikatūra 2
  • Jāņu tautasdziesmas 1

Ieraudzīju – nobildēju