Katra kūka ir īpaša un ar šķipsniņu mīlestības
2022. gadu aizvadīsim tā pārvaldītāja – Tīģera – zīmē. Saskaņā ar austrumu kalendāru varenais kaķis pie stūres stāsies 1. februārī. Mēdz sacīt – kā gadu iesāksi, tā to arī pavadīsi. Un kāpēc gan tīģerim nepielabināties un savu gadu neiesaldināt ar skaistu kūku! Lādiete Zita VĀRSBERGA lēš, ka Tīģera gadam piedienētu kāda šokolādes vai medus kūka, katrā ziņā gardumā jābūt kaut kam ar zeltainu nokrāsu, piemēram, oranžiem bezē dekorējumiem, tāpat jūtamai apelsīnu garšai.
Domājams, daudzi Zitu zina kā atraktīvu manikīri. Skaistumkopšanas jomā viņa nostrādājusi vairāk nekā 20 gadu. Tiesa, pēdējos gados, kopš pandēmijas dēļ sarunbiedre no šīs jomas pagājusi nostāk un ir vairāk laika, varēja uzplaukt cita viņas aizraušanās – kūku cepšana. Par to bezgala priecīgi ir mājinieki, kuri var ļauties lutināšanai. – Virtuvē man vienmēr paticis darboties. Pat grūti teikt, kā pievērsos tieši kūkām. Man šķiet – katrs vaļasprieks kaut kādā brīdī vienkārši atnāk. Pamēģini, iepatīkas un gribas to darīt vēl un vēl. Un ja vēl kāds novērtē, ka padodas garšīgi… Zita, sagaidot viesi, galdā cēlusi avenēm rotātu merengas ruleti ar Ziemassvētku garšas noti, ko izceļ apelsīnu kurdas pildījums. Skaists, gaisīgs un patiešām gards kārums! Namamāte atzīstas, ka nespēj nedz ciemiņus sagaidīt, nedz pati pie kāda viesoties tukšām rokām – vienmēr aši pagatavojot kādu kūku vai citu saldumu. – Tas ir fantastiski! Kopš cepu kūkas, man nav jādomā, ko dāvināt, – priecājas sarunbiedre.
Lādi par savu mājvietu Zita ar ģimeni dēvē pēdējos četrus gadus. Līdz tam bijusi caurcaurēm pilsētniece. Tiesa, vienubrīd gribējies būt tālāk no Limbažiem un cilvēkiem. – Man vienmēr ļoti patikusi daba. Te ir klusums un miers, un pie Auziņezera vasarās ir tik skaisti saulrieti, ko baudīt! Tā ir laime pilnīga, – teic Z. Vārsberga.
Ar šiem virsrakstam izraudzītajiem vārdiem lādiete Zita Vārsberga paraksta pašas gatavoto kūku foto, tos publicējot sociālajā vietnē Instagram.com. Kūku, kūciņu, arī cepumu gatavošana ir viņas hobijs, ar ko lutināt tuviniekus, draugus un kaimiņus. Zita ir optimisma un enerģijas pilna (ne velti sarunu par kūkām pavada viņas skanīgie smiekli), kam patīk dāvināt, radīt prieku citiem un no tā sajust gandarījumu. Un kas gan var būt smaidu raisošāks par skaistu un garšīgu dāvanu kūkas veidolā!
Dekorēšanas brīdis ar taureņiem
Pati pirmā kūka, ko Zita izcepa, tapa vecākajam dēlam Rolandam uz viņa dzimšanas dienu pirms vismaz 20 gadiem. To darīt iedvesmojusi draudzene un kaimiņiene Kristīne, liela kūku gatavotāja. – Pēc tam pa kādai uz dažādiem svētkiem uzcepu. Par dekorēšanu gan nedomāju. Tad modē nāca dažādas meistarklases kūku gatavošanā. Mani uzrunāja konditorejas studijas «Kūkas gardas» saimniece Amanda. Manējiem, īpaši vasarās, pie sirds iet svaigā siera kūkas. Tobrīd Amanda tieši rīkoja to gatavošanas un dekorēšanas meistarklasi, – atklāj sarunbiedre, priecājoties, ka tur uzzinājusi arī daudz dažādu knifu. Pēc laika devusies uz Siguldu pie Amandas uz vēl vienu meistarklasi medus kūkas gatavošanā un izrotāšanā. Savukārt draudzene sociālajā vietnē Instagram.com ierādījusi dažādas Krievijas konditoru lapas, kurās smēlusies idejas gan gatavošanā, gan noformēšanā.
Dekorēšanas brīdis sarunbiedrei šķiet vislabākais visā garduma gatavošanas procesā. – Tajā brīdī man mirdz acis un vēderā danco taureņi. Tas ir meditatīvs process, – viņa atklāj. Veidot kūkas dizainu iedvesmo tās saņēmējs. Zita īpaši piedomā par viņa raksturu, interesēm. Attiecīgi arī kūkas dizains veidojas, teiksim, romantisks ar nedaudz zeltainuma vai gaisīgs. – Katra kūka ir īpaša. Sākumā nekad nezinu, kāda tā beigās izskatīsies.
Katrā gadalaikā ir sava burvība, un to Zita cenšas attēlot arī savā vaļaspriekā. Vasara ar dažādiem ziediem, ogām, protams, ir vispateicīgākā, taču arī rudens ir nepārspējams ar savām krāsainajām lapām, ko viņa izmanto noformēšanā. Vīrs Māris sakot, ka Zitas kūkas arvien vairāk izskatās kā mākslas darbi. Žēl tos griezt un ēst. Starp citu, virtuve ir tuva visai Zitas ģimenei – gan vīram, kurš ir gaļas ēdienu un grilējumu meistars, gan abiem dēliem.
Spēlēšanās ar garšām
Zita atzīstas, ka šis viņai ir pārdomu laiks par to, ko un kā darīt turpmāk. Nagu kopšanu un pucēšanu viņa šobrīd atlikusi malā. – Neesmu rāmīšu cilvēks. Kvadrātmetru noteikšana, strādāšana pa vienam katram savā kaktiņā, dažādu citu ierobežojumu ievērošana, visa tā atmosfēra, kad te vari strādāt, te nedrīksti, lēnām mazināja radošumu, – iemeslu atklāj sarunbiedre. Piespiedu dīkstāves skaistumkopšanas jomā bijis tiešām daudz. Bet ko radošam cilvēkam tādās situācijās iesākt? Protams, ka turpināt tādam būt! – Ja tas tevī ir iekšā, tad kaut kā jau tam jāizpaužas, – uzskata sarunbiedre. Pati vairāk pievērsusies kūkām, tāpat zina, ka viena agrākā kolēģe sākusi gatavot fantastiskas lellītes, cita – dabīgo kosmētiku. – Priecājos, ka kāds kaut ko rada. Šis ir pateicīgs laiks, lai atklātu savus talantus un izceltu tos saulītē. Pati spriež, ka radošo dzirksti viņa mantojusi no savas mammas Ilgas, kura prot ļoti skaisti šūt (senāk visu apģērbu darinājusi pati), zīmēt.
Z. Vārsberga, gatavojot konditorejas meistardarbus, eksperimentē, variējot gan ar krēmiem, pildījumiem un dažādām citām sastāvdaļām. Taču tāpat vēl ir tik daudz, ko vēlētos izmēģināt, iemācīties. – Kā māksliniekam ar krāsām, tā man patīk spēlēties ar garšām. Teiksim, biskvītu gatavoju pēc vienas kūkas receptes, krēmu pēc citas, pildījumu vēl no trešās… Visu laiku domāju, ko interesantu salikt kopā, – stāsta cepēja. Lai arī recepte reizumis aizgūta, tāpat tajā jūtams gatavotājas rokraksts, sava īpašā odziņa.
Ieteikums veidot kūku točku
Kad Zita publicē pašas gatavoto meistardarbu foto vietnē Instagram.com, interese par tiem ir ļoti liela. Cilvēki vēlas kūkas pasūtīt, bet pagaidām sarunbiedre ar to nenodarbojas. Gardumus viņa dāvina vai izmanto kā barteru ar radiem un kaimiņiem. Teiksim, vīramāsa cep gardu maizi, kaimiņiem ir vistas un Zita var tikt pie olām kūku gatavošanai, pretim dodot savus meistardarbus.
– Kaimiņiene, kura vasarā atbrauca no Anglijas, stāstīja, ka tur mazākā kūka maksājot ļoti dārgi, turklāt tur tās neesot tik skaistas. Viņa mudināja mani atvērt kūku “točku”, ierīkot vagoniņu, kur arī pusnaktī varētu tikt pie kūkas. Sak’, kāpēc tikai spirtotajiem dzērieniem ir “točkas”! – iesmejas Zita un piebilst, ka pieturas pie principa nekad nesaki nekad. Kas zina, varbūt ar laiku viņa pievērsīsies kūku gatavošanas biznesam...
Šis gads Zitai solās būt labs, kā nekā viņa dzimusi gadu pārvaldošā dzīvnieka – Tīģera – gadā. Sākot jauno periodu, lādiete visiem novēl veselību un mieru, mazāk lūkoties ziņas, kas satrauc, bet ieskatīties sevī un izcelt kādu savu prasmi, talantu.
Dažas no Zitas gatavotajām krāšņajām kūkām var aplūkot Ausekļa mājaslapā, sadaļā Galerijas.
Līga LIEPIŅA