22.09.2020.
Pandēmijas laiks Lindu pamudināja atvērt uzņēmumu
Limbažu «Bistro» saimniece Linda Balse ir gandarīta par pašas ēdināšanas uzņēmuma izveidi. Attēlā viņa kopā ar meitiņu Paulu savā ēdnīcā

Pandēmijas laiks Lindu pamudināja atvērt uzņēmumu

Septembrī Limbažos, Mehanizācijas ielā 2 sāka darboties ēdnīca Bistro. Tās saimniece – uzņēmuma SIA L.A.R.P. īpašniece – ir limbažniece Linda BALSE. Ēdnīcas atvēršanas svētki svinēti 5. septembrī. – Apmeklētāji nāca ar ziediem, apsveica. Viņi sacīja, ka esam malači, priecājās, ka Limbažos kāds mēģina kaut ko darīt, attīstīt. Jūtamies atbalstīti, – iepriecināta teic L. Balse.

Ar Lindu sarunājamies vienā no bistro ēdamzālēm. Iekārtojums, kura autore ir pati namamāte, te mājīgs, pie sienām pieliktās koka paletes balsta dažādus telpaugus. Zāles stūrī slejas ievērojama izmēra monstera. To jaunajam uzņēmumam dāvanā pasniedza VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU), no kura Balši nomā ēdnīcas telpas. Mums blakus čalo sarunbiedres trīsgadīgā meitiņa Paula, bet vecākais dēls Renārs šogad sāka skolas gaitas. Linda atzīst, ka arī bērnu ikdiena nedaudz mainījusies, jo uz bērnudārzu un skolu mazos nu ved tētis Andris. Pati šai laikā jau atrodas darbā bistro. – Vēl nespēju noticēt, ka tas ir mans. Šķiet, jāpaiet ilgākam laikam, lai pie šīs domas pierastu. Šobrīd tikai dažas dienas esam nostrādājuši, – saka L. Balse. Ēdnīcas komandā viņa ir kopā ar vēl divām darbiniecēm – kasieri un palīdzi virtuvē-trauku mazgātāju.

Sarunbiedrei ir pieredze darbā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā. Viņas mamma jau vairākus gadus Cēsīs vada savu bistro, kur arī Linda pastrādājusi. Abi ar vīru ir limbažnieki, mācījušies vienā – Limbažu 3. vidusskolā, pēc kuras absolvēšanas gadu padzīvojuši galvaspilsētā. – Rīga nebija mums. Nepatika turienes burzma un stress. Atgriezāmies Limbažos, – atklāj jaunā uzņēmēja. Vēl pavasarī viņa Limbažu bērnudārzā darbojusies virtuvē – bijusi palīdze. Kad Covid-19 dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis un pirmsskolas izglītības iestādi varēja apmeklēt ierobežots skaits bērnu, firma, kurā Linda strādāja un kas sniedza ēdināšanas pakalpojumu bērnudārzā, savu darbību pārtrauca. Tā limbažniece palika bez darba un nācās domāt, ko iesākt. Vīrs Andris viņu jau iepriekš bija mudinājis pievērsties savam biznesam. – Kopš aprīļa sēdēju mājās un varēju domāt. Nolēmām, ka sāksim darboties, – tā sarunbiedre raksturo Bistro sākumu. Sākotnēji startējusi Limbažu novada pašvaldības konkursā, lai iegūtu finansējumu uzņēmējdarbības sākšanai. Žūrijai prezentējusi savu ideju, bet tā diemžēl nav atbalstīta. – Mēs nesašļukām. Jau žūrijai sacīju, ka ar vai bez pašvaldības atbalsta, bet iecerēto tāpat izdarīšu, – stāsta L. Balse. Sacīts, darīts!

Linda vēlējusies ēstuvi atvērt pilsētas centrā, bet vīrs rosinājis orientēties uz nomaļāku vietu. Centrā piemērotas telpas neatradās, toties abi atraduši sludinājumu, ka tiek piedāvāts nomāt telpas Mehanizācijas ielā 2. Sazinājušies ar telpu īpašnieku – LAU, vai nolūkotajā vietā maz iespējams atvērt bistro. Kad tam dota zaļā gaisma, vēl bijis jāpiedalās izsolē uz šo telpu nomu. Kad uzņēmuma Limbažu nodaļas birojs tika pārcelts uz nedaudz tālāk esošo ēku, pēdējos trīs gados telpas bija tukšas. Ēkas 1. stāvā kopš pērnā gada iekārtojusies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Limbažu brigāde. Ēdnīca atrodas tai kaimiņos. Linda apmeklētājiem pa jokam saka: – Ja nu apsāpas vēders, varat tūdaļ vērsties pie blakus esošajiem „ātrajiem”! 

Lai tukšajās telpās iekārtotu ēdnīcu, darba bijis pietiekami – jāievelk ūdens, tāpat vajadzīgs jaudīgāks – trīsfāžu – elektrības kabelis un jāveic citi uzlabojumi. Lai varētu savienot atsevišķas telpas, nojaukts pāris starpsienu. Darbos iesaistījās gan Andris, gan Lindas jaunākais brālis, lielu atbalstu sniedza arī pašas un vīra vecāki. Linda saka lielu paldies LAU Limbažu nodaļas pārstāvei Ievai Knospiņai, kura deva savus cilvēkus palīgā, lai darbi sekmētos. L. Balse atzīst, ka pandēmijas laiks nācis viņiem par labu arī tamdēļ, ka varējuši lētāk iegādāties dažādas iekārtas ēdinātavai. Aptuveni divu mēnešu laikā Bistro iekārtots. – Mums sacīja, ka esam traki, lai šādā laikā sāktu savu biznesu. Neesot taču zināms, kas turpmāk sagaida, tiek runāts par Covid-19 otro vilni. Cerams, ka viss tomēr būs kārtībā, – teic ēdnīcas saimniece. 

Limbažu bistro atvērts darbadienās no plkst. 11 līdz 16, sestdienās – līdz 15. Ēdienkartē, ko sastāda pati Linda, iekļauti tradicionālie sātīgie mājas ēdieni, pie kādiem cilvēki pieraduši. Pusdienu piedāvājums katru dienu variē, bet atsevišķi ēdieni, piemēram, vārīti kartupeļi vai kotletes, tajā paliek nemainīgi. Starp iecienītajiem ir arī štovēti kāposti, kas apmeklētājiem iet pie sirds ne vien vēsajā sezonā, bet arī vasarā. Starp citu, aktuālajai ēdienkartei var sekot līdzi arī uzņēmuma lapā Bistro Limbažos vietnē Facebook.com. Ņemot vērā, ka ēdnīca atvērta pilsētas rūpnieciskajā daļā, Linda sākotnēji gaidījusi, ka uz viņas uzņēmumu pusdienot vairāk nāks tieši fiziskā darba darītāji, kuriem ir svarīgi kārtīgi paēst. Bet ir dažādi. Sarunbiedre priecājas, ka cilvēku interese par maltīšu ieturēšanu šeit ir liela, tādēļ lolo ideju vienā no brīvajām telpām ar laiku iekārtot vēl vienu ēdamzāli. Bistro arī piedāvā Limbažu robežās pusdienas pievest klāt (par vešanu atsevišķa samaksa netiek prasīta, tikai par traukiem, kuros salikts ēdiens). Atliek tikai līdz konkrētās dienas plkst. 11 veikt pasūtījumu. Šo iespēju izmanto daudzi. Tāpat te var pasūtīt gaļas un zivju plates, iespējami arī banketi. Viņa novērojusi – apmeklētājiem ļoti patīk un viņus piesaista tas, ka porcijas viņas ēdnīcā ir tiešām lielas, cena par tām – draudzīga. Šajā ziņā Linda piemēru ņēmusi no savas mammas bistro un priecājas, ka ir iespēja vajadzības gadījumā lūgt padomu viņai. 

Līgas LIEPIŅAS teksts un foto

Aptauja

Vai atbalstāt attālinātā darba saglabāšanu valsts un pašvaldību iestādēs?

Regulārais maksājumsArhīvsDarba laiks